YP 408 Historie

HOME


Historie van de War-Horses YP

In 1994 heeft stichting War-Horses de beschikking gekregen over een YP 408 mortiertrekker, de KN-86-72. Op het moment dat het voertuig werd afgeleverd was het eigenlijk alleen een 'hull', wielen en aandrijflijn. Verder hadden de slopers er al van alles af, en uit, gehaald. Jack van Bavel heeft destijds samen met Chris Fonken menig uurtje in de YP gestoken. Je zou kunnen stellen dat de YP weer volledig moest worden opgebouwd. Hier volgt een kleine opsomming van werkzaamheden die door hen zijn uitgevoerd:


1. Voertuig leeg laten lopen, want er had al enige tijd zo'n 30 centimeter water in gestaan;
2. Motor lopend maken, na ca. 15 jaar stilstand;
3. Brandstofleidingen compleet vervangen;
4. Nieuwe kabelboom maken en monteren omdat de oude was weggesneden;
5. Remmen reviseren, op 8 wielen!!;
6. Op- en inbouwen van het oorspronkelijke interieur.

De restauratie die voornamelijk werd uitgevoerd door Jack van Bavel heeft ongeveer anderhalf jaar in beslag genomen. Daarna werd de YP bij het RDW aangeboden voor een kentekenkeuring. De YP kreeg een bedrijfswagenkenteken toegekend.

In de daaropvolgende jaren is er diverse keren deelgenomen aan static shows, bij open dagen van defensie. Ook werd er een commando-overdracht verzorgt te harderwijk. Een zorg bleef de hoge temperatuur van het koelsysteem op de YP. Bij het op temperatuur komen van de motor liep de temperatuur soms op tot boven de 95 graden Celcius. In 1999 kort voor het vertrek van Jack, werd de YP naar Biddinghuizen gehaald voor een tweede restauratie, waarbij het koelsysteem onder handen werd genomen. Daarnaast werden de afwateringsgoten opnieuw ontroest en in de coating gezet. Na een testrit bleek dat het gewenste effect op de temperatuur uitbleef. Uiteindelijk werd besloten tot het plaatsen van een andere thermostaat in combinatie met een door Frans van Maanen gereviseerde radiateur.

Inmiddels is het al zomer 2001 als de YP tijdens een clubweekend van War-Horses 's ochtends slecht wil starten. Op het moment dat de motor aanslaat komt er direct een lading water door de uitlaat. Een lekke koppakking dus, en die was zo 'mooi' gescheurd dat deze diagnose wat langer op zich heeft laten wachten. Henk Hofman heeft de koppakking vervangen en de kleppen opnieuw afgesteld. Bij de derde en laatste fase van de restauratie zullen de wormkasten worden gespoeld en de mortierrekken weer worden ingebouwd. Daarna kan weer worden overgegaan tot het reguliere onderhoud dat door diverse vrijwilligers wordt gedaan.

Toekomstvisie:

Met de YP 408 mortiertrekker heeft de stichting een uniek stukje voertuighistorie van de krijgsmacht in haar bezit. In Nederland zijn er nog maar een paar rijdende exemplaren. Ze zijn te zien op de YP 408 site op internet. Voor het publiek zijn deze voertuigen vrijwel onbereikbaar doordat ze in het bezit zijn van particulieren. Wij vinden het belangrijk dat ook anderen kunnen genieten van een stukje bewaarde historie. Dit doen we door met de YP aanwezig te zijn op clubweekeinden, waar donateurs en belangstellenden kunnen meerijden met dit bijzondere voertuig. Om dit voor de toekomst veilig te stellen zijn er investeringen gedaan in de schaars verkrijgbare onderdelen. Deze zijn op de diverse dumpzaken aangekocht. Door dit actieve beleid kunne we de YP 408 inzetbaar houden.

De YP is er ook voor u!

In de toekomst willen wij onze activiteiten met de YP gaan uitbreiden. Dit houd in dat we 'YP 408 dagen'gaan organiseren voor oud gedienden en veteranen. Deze dagen zullen volledig in het teken staan van de YP, waarbij de gelegenheid wordt geboden om op de YP mee te rijden. Een van de chauffeurs is Libanon veteraan. Daarnaast willen we medewerking verlenen aan oud gedienden die een oude bekende willen verassen met een ritje YP 408. Hieraan is natuurlijk wel een eigen bijdrage verbonden. Om nadere informatie aan te vragen nodigen wij u uit om naar ons te mailen, dat kan ook via deze site...

Update:

Inmiddels is de YP408 al twee keer naar de War and Peace Show in Beltring (Engeland) geweest (rijdend op eigen kracht!). De foto's van deze bezoeken hebben in diverse bladen gestaan. Ook heeft de YP de eerste prijs gewonnen in de categorie panservoertuigen. De YP is te bewonderen geweest op diverse evenementen, waaronder in 2003: koninginnedag in Harderwijk, de bevrijdingstaptoe in 't Harde, reunie dag Alfa Mortieren, en uiteraard de diverse War-Horses evenementen. Velen konden zo genieten van een stukje Nederlands historie. En dat dat gewaardeerd werd bleek wel uit de vele positieve reacties.

Wilt u op de hoogte blijven van de War-Horses YP 408? Bezoek deze pagina dan regelmatig voor de laatste updates!!

 

 

 

 

©War-Horses